Jdi na obsah Jdi na menu

Nemoci

2. 1. 2011

 

Nemoci, které mohou postihnout vaše miláčky



•Zánět horních cest dýchacích

Z počátku se projevuje jako nenápadné nachlazení menšího rázu. Chovatel se přednostně snaží vyléčit potkánka sám – heřmánkový čaj, jitrocelový sirup, vitamín C. Pokud se jedná opravdu jen o malé nachlazení, bude léčba úspěšná a chovatel si tak může gratulovat k včasné diagnóze a vyléčení.

Ne všechny případy ale mají tak hezký konec. Pšíkání odeznělo na jeden den, nebo vůbec. Začíná se projevovat funěnění, „dávení“, kašel. Pohyb způsobuje zvířátku dýchací obtíže. V tomto případě se obyčejné náchlazení vyvinulo v zánět horních cest dýchacích a je zapotřebí ihned vyhledat lékařskou pomoc. Klidně by se mohlo jednat i o zápal plic. U veterináře budou injekčně potkánkovi podány dvě injekce – ATB, a chovatel bude seznámen se stavem jeho svěřence, dávkování ATB, další kontrolou a případně s dalšími podmínkami pomáhající k rychlému uzdravení potkánka.

•Potkánek má kolem očí a nosu krev

Pokud nedošlo k nějaké rvačce, jistě se jedná o sekret, který vylučuje žláza třetího víčka – známý pod názvem porfyrin. Vylučování této sloučeniny je ( v malém množství) normální. Potkan se tak zbavuje vdechnutých malých prašných částic. Jestli se ale porfyrin ukazuje u výše zmíněných míst častěji, nebo ve větším množství, měli bychom se začít pídit po příčině. Jeho vylučování bývá také způsobeno stresem, strachem, španou krmnou dávkou nebo oslabením organismu – nemoc.

•Nezvaní hosti

Ti co rejdí v kožíšku

Bohužel i tou nejlepší prevencí se občas neubráníme nevítaným hostům. Paraziti číhají do slova a do písmene na každém rohu a ve všem. Od podestýlky počínaje a krmivem končí. Co ale dělat, když se tenhle nezbeda rozhodne otravovat život právě vašemu miláčkovi?

Na pultech našeho trhu najdete širokou nabídku různých preparátů, postřiků, vtíravých olejů, které likvidují parazity v kožíškách našich čtyřnohých přátel. To však pouze v případě, jedná-li se o napadení povrchní – na kůži. Kvalitním a účinným přípravkem se uchytil Frontline. Ač patří do té „náročnější“ finanční kategorie, určitě by neměl chybět ve výbavě žádného potkanáře.

Neviditelní

Potkánek se pořád škrábe, neustálé drbání vás i jeho dovádí k úplnému šílenství. Ač jste milionkrát jeho kožíšek už prohledali, vystříkali, prožmolkovali a bůh ví co ještě. Kožich prostě nejeví známky toho, že by jej okupoval nějakej prevít. A přesto jsou pod srstí malé ranky, rozdrbané strupy které se nechtějí stále hojit. 
Tady jsme bohužel krátcí. Jediné, co můžeme pro svého potkánka udělat, je odvézt ho k veterináři, kde mu bude injekčně píchnuté sérum proti těmto kožním parazitům ( nejčastěji svrab). Vakcinace by se měla nejméně ještě jednou opakovat a po třetí, preventivně, kápnout kapku za ouška. Svědivá místa potřete Betadinem ( do kalíšku nařeďte vodou a nechte v lednici ). Pomůže to k lepšímu hojení ran a zklidnění neustálého drbání.

(c) potkanci.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář